Tapas – dania na jeden kęs

HomeBez kategoriiTapas – dania na jeden kęs

5 czerwiec (piątek) godz . 17

Temat: Tapas – dania na jeden kęs

Prowadzący: Leszek Wodnicki

Cena: 120 zł

Tym razem w Kulinarnym Atelier zagości kolorowa, pełna smaków i zapachów kuchnia słonecznej Hiszpanii. Tapas tradycyjna hiszpańska przekąska do kieliszka wina czy piwa, danie, którym należy się delektować i czuć wyjątkową rozkosz podniebienia. El tapeo to nie tylko esencja iberyjskich smaków, ale także kultura i pewien sposób życia. Główną zasadą tapas jest to, że ma być małe i proste do wykonania.

tapas

 

Taka przekąska choć łatwa w przygotowaniu, powinna składać się z oryginalnych składników. Będziemy eksperymentować tworząc wariacje kolorystyczne i smakowe tego dania. Nie zabraknie również chłodnego hiszpańskiego wina, które podniesie smak przygotowanych przez nas przekąsek.

Co przygotujemy:

1. Gambas – smażone krewetki z czosnkiem i papryczką chili

2. Tortilla de patatas – tradycyjną hiszpańską odmianę tortilli ze szpinakiem i fettą

3. Empanadillas pieczone pierogi z nadzieniem z mięsnym i warzywami

4. Pa amb tomaquet – opiekane pieczywo z dodatkiem oliwy i pomidorów;

5.  Jajka zapiekane po hiszpańsku

Na warsztatach prezentacja i degustacja produktów z hiszpańskich delikatesów DonGastronom.

Written by

The author didnt add any Information to his profile yet