Prowadzący: Leszek Wodnicki
Czas trwania: 16.00-20.00
Koszt: 200 zł/osoba
Święta Bożego Narodzenia, czyli Natale są najważniejszym świętem we włoskim kalendarzu. Rodzinne biesiadowanie zaczyna się od typowo toskańskich przekąsek, które zdobyły serca wszystkich Włochów, czyli crostini z różnymi dodatkami. Później na stół wędrują dania z makaronu jak: lasagne, cannelloni, pasticcio al forno lub różnego rodzaju pierożki. Danie główne to wielka sztuka mięsa podawana z pieczonymi ziemniakami i warzywami. Na deser obowiązkowo panettone – drożdżowa babka pochodzącej z Mediolanu i przygotowywanej tradycyjnie w okresie Bożego Narodzenia. Nie zabraknie lampki włoskiego wina oraz obowiązkowej filiżanki espresso.
Świąteczne włoskie menu:
Powitalna lampka Prosseco
Antipasti :
Crostini – grzanki z różnymi dodatkami (pomidory, ser pecorino, ricotta, salami, anchois, grillowana papryka)
Primo:
Tortellini in brodo – nadziewane mięsem kaczki pierożki w rosole
Secondo:
Cosciotto d’agnello farcito – faszerowany udziec jagnięcy z pieczonymi warzywami
Dessert:
Panettone – drożdżowa babka
Rezerwacja miejsc pod nr tel. 570 142 555