Prowadzcy: Justyna Pszczółka i Dorota Habdas
Godz.16.00
Tytuł:,,Ciasto parzone”
Koszt: 200 zł/doba
Ciasto parzone – jedno z podstawowych we francuskim cukiernictwie. To z niego powstają wszystkie ciasta i ciastka o wymyślnych nazwach: eklery, profiterolki, beignets. Brzmi przerażająco? To nic trudnego! Zacznijcie od zwykłych ptysiów, a przekonacie się, że to fajna zabawa. Warsztaty cukiernicze pierwsze z cyklu ,,ABC CUKIERNICTWA” poprowadzą uczestniczki telewizyjnego programu „Bake Off – Ale Ciacho!”. Justyna i Dorota rywalizowały o tytuł Polskiego Mistrza Wypieków wśród najlepszych cukierników – amatorów z całej Polski. Warto spróbować ich wypieków
1. Ekler tiramisu z infuzowanym kawą czekoladowym ganache, biszkopcikami, waniliowym kremem chantilly z mascarpone z galaretką amaretto.
2. Ptysie z kruszonką – choux au craquelin z herbatą matcha z liofilizowanymi wiśniami, z kremem bawarskim z wanilią, wiśniami macerowanymi w alkoholu.
3. Paris Brest – jesienny wieniec z profiterolków z kremem pâtissière, z winną galaretką z kawałkami gruszek i anyżem. Ozdobiony listkami z zatemperowanej czekolady.
4. Tartaletki z groszkiem ptysiowym z kremem mouselline waniliowo-pistacjowym z liofilizowanymi malinami, z sosem z czarnej porzeczki. Ozdobione czekoladą przygotowaną na folii transferowej z kwiatami.
Informacja i rezerwacja miejsc pod nr tel. 570 142 555