Krewetki to prawdziwy rarytas w kuchni śródziemnomorskiej, a także w azjatyckiej i amerykańskiej. Mają mało kalorii, dużo białka, witamin i antyoksydantów. Są zdrowe i niebywale smaczne. Ich mięso można przyrządzać na wiele sposobów i podawać w różnej formie. Wbrew pozorom dania z ich udziałem są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Na zajęciach, które poprowadzi Leszek Wodnicki – uczestnik II edycji polskiego MasterChef TVN dowiecie się na co zwracać uwagę kupując krewetki, jak je czyścić i obierać oraz jak przygotować z nich ciekawe i smaczne dania. Wybierzemy się w krewetkowa podróż po całym świecie. Upieczemy również domowy chleb śródziemnomorski, który będzie idealnym dodatkiem do naszych krewetek. Degustacja dań przy kieliszku białego wina od firmy Wineland – importer win od 2005 roku.
.Co przygotujemy:
carpaccio z wędzonych na zimno krewetek z duxelle z grzybów i sosem ponzu
pieczone w całości na soli krewetki (w pancerzach) z domowym sosem aioli
krewetki pili – pili z chili, czosnkiem i natką pietruszki
krewetkowe kebaby z groszkowym creme brulee
Koszt 300 zł/osoba
Rezerwacja miejsc pod nr tel.570 142 555 lub e-mail: kulinarneatelier@gmail.com